Obezitenin Sebep Olduğu Hastalıklar

Obezitenin Sebep Olduğu Hastalıklar

Obezite, yalnızca kişilerin estetik olarak daha büyük görünmesine neden olmaz ya da kişinin hareketlerini kısıtlamaz. Vücut için fazla olan bu yağlar kişinin vücudunda bulunan tüm sistemlere zarar vermeye başlar.

Kişinin obezite seviyesi artmaya başladıkça obeziteden etkilenme oranı da artış gösterir. Kas ve iskelet sistemine ağır gelmeye başlayan tüm bedenin adeta içten içe çökmesine neden olur. Obezitenin sebep olduğu hastalıklar aşağıda listelenmiştir.

Obezite Nedeniyle Kapabileceğiniz 5 Farklı Hastalık nedir?

Obezite ile kapıldığı bilinen en yaygın 5 hastalık bulunuyor. Bu hastalıklar bedeniniz için ciddi bir tehlike oluşturacak hastalıklardır.

1 – Kalp Hastalığı Ve Felç

Olması gerekenden çok daha yüksek fazla kiloya sahip olan kişilerin bu durumdan ilk olarak etkileneceği yer kalp ve beyin olacaktır. Kalbin ve beynin iş yükünü artıran kilo kalp krizi, koroner kalp hastalığı ve felç olarak kişilere geri dönüş sağlar.

2 – Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon)

Obezite yani aşırı kilosu olan kişilerin %40’ında yüksek tansiyon görülüyor. Bunun en temel nedeni hem obezite hem de obeziteden gelen yaşam biçimidir.

3 – Şeker Hastalığı

Şeker hastalığı pankreas tarafından salgılanan insülin ile doğrudan orantılıdır. Fazla şeker tüketimi ve obezite pankreasın yeterince insülin salgılayamamasına neden olur. Bunun sonucunda ise kişilerin kanlarında bulunan şeker oranı artış gösterir. Şeker hastalığı ilerlemesi durumunda kişilerin organlarına doğrudan etki gösterebilir.

4 – Kanser; Kolon, Meme

Obezite başlı başına birçok kanser türünün ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Ancak bunun yanında özellikle menopoza girmiş kadınlarda kolon ya da meme kanseri görülme riski çok daha yüksektir. Edometrium (rahim zarı), yemek borusu ve böbrek gibi kanser türleri obezite ile doğrudan ilgilidir. Ayrıca bazı araştırmalar obeziteye sahip olan kişilerin anlamlı bir biçimde safra kesesi, yumurtalık ve pankreas kanserlerine yakalandıklarını ortaya koymuştur.

5 – Safra Kesesi Hastalığı Ve Safra Taşları

Obezite ile kişilerin metabolizması gittikçe zayıflamaya başlar. Zayıflayan bu metabolizma safra kesesinin de daha yavaş çalışmasına neden olur. Bunun sonucunda ise safra içerisinde bulunan safra çamuru taşa dönüşürken kişilerde sıklıkla safra kesesi hastalıklarına rastlanır.

Obezite İle İlişkili Kaç Hastalık Var?

Obezite, sanıldığından aksine çok daha geniş bir bağlantılı hastalık grubuna sahiptir. Bu grupta bulunan hastalıkların nedeni ise temel olarak fazla kilo ve yağlanmadan kaynaklıdır.

  • Kireçlenme: Yürüme sırasında güç diz eklemlerinden alındığı için obezite olan kişilerde bu eklemlere binen yük artar. Obez olan erkeklerin kireçlenme ile karşılaşma ihtimali 2 kat fazla olmasına rağmen, bazı kadınlarda 3 kat arttığı yapılan araştırmalarca belirlenmiştir.
  • Gut: Gut hastalığı vücutta proteinlerin parçalanması sonucunda oluşan kristallerin eklemlere oturması sonucunda oluşan iltihaplı ve ağrılı bir hastalık türüdür. Hatalı ve aşırı beslenme ise gut hastalığının nedenleri içerisinde en başta gelir.
  • Uyku apnesi: Uyku apnesi uyku durumunda iken kişinin kısa süreli nefesinde kesinti göstermesi ile görülen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık diğer hastalık türleri kadar öldürücü bir etkiye sahip olmasa da kişilerin uyku kalitesi ve günlük hayatını ciddi oranda etkiler. Obezite ile fazla yağlanmış göğüs ve boyun uyku halinde solunum yollarına baskı yaparak nefesin kesilmesine neden olur.
  • Ölüm: Obezite kişilerin vücudunu farklı birçok yönden etkiler. Burada bahsi geçen hastalıkların birçoğu tek seferde tek bir kişide görülür. İleri derece obeziteye sahip olan bir birey kendi yaşıtlarına göre ortalama 12 yıl daha kısa bir ömre sahip olacaktır.
  • Yüksek LDL kolesterol, düşük HDL kolesterol veya yüksek seviyelerde trigliserit (Dislipidemi): Kolesterol tükettiğimiz gıdalar ile vücudumuza giren ve parçalanması güç olan bir besin türüdür. Dikkatsiz ve aşırı tüketimi sonucunda vücuda giren kolesterollerin tamamı parçalanamaz ve kan içerisinde daha çok miktarda taşıması gerçekleştirilir. Yüksek ya da düşük kolesterol kalp hastalıklarının birinci nedenidir.
  • Tip 2 diyabet: Fazla şeker tüketimi ve şekerin parçalanamaması ile tip 2 diyabet oluşur.
  • Koroner kalp hastalığı: Obezite ile vücut büyük bir hale gelir ve kalp daha büyük olan vücuda kan pompalamak için kendi iş gücünü artırır. Bunun sonucunda kalp daha büyük hale gelir ve yetersiz kalmaya başlar.
  • İnme: İnme, beyine giden damarların sıkışması sonucunda kişinin belirli bir bölümünün hareketsiz kalması durumudur. Obezite kalp ve beyin üzerinde baskı kurduğu için inme obez olan kişilerde sıklıkla görülür.
  • Osteoartrit: Obezite iskelete sağladığı fazla yük nedeni ile eklemlerin kötü etkilenmesine neden olur. Bu fazla yük zamanla eklemlerin içerisindeki kıkırdağı ve kemiği parçalar. Kireçlenme en bilinen osteoartrit türlerinden biridir.
  • Düşük yaşam kalitesi: Obezite ve fazla kilo kişilerin hayatını hareketsiz kılar. Yeterince uyuyamama ve aşırı beslenmeden kaynaklı gün içerisinde vaktin bir çoğu yeme aktivitesi için ayrılır. Bu nedenler ile yaşam kalitesinin düşmesine neden olur.
  • Depresyon, anksiyete ve diğer ruhsal bozukluklar gibi akıl hastalıkları: Düzensiz, sürekli olarak yeme alışkanlığı, hareketsiz kalma, sosyal hayattan kopma, kişinin kendini-bedenini iyi hissetmemesi ve çaresizlik duyguları kişilerin psikolojik olarak sağlıklı olamamasına yol açar.
  • Vücut ağrısı ve işlevsel zorluk: Obezite vücut için baskı yapar. Bu durumda kısa süre sonra iskeletin bedeni taşıyamamasına ve ağrı oluşturmasına neden olur. Böylece obezite seviyesi arttıkça kişilerde hareketsizlik ve hareketlerde güçlük ortaya çıkar.

Obezite Hangi Kronik Hastalıklara Neden Olur?

Obezite birçok farklı kronik hastalığın ortaya çıkmasına neden olur; Şeker hastalığı, uyku apnesi ve solunum problemleri, birçok kanser türü, safrakesesi rahatsızlığı ve depresyon başlıcalarıdır. Diğerleri;

  • Kalp – Damar Hastalığı: Kalbin gereğinden fazla çalışması ve yük olarak büyük bir vücuda pompalama işlemi yapması kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasına eden olur.
  • Metabolik Sendrom: Kardiyovasküler risk faktörlerinin bir kombinasyonudur. Beslenme ile ilişkili olarak kalbin ve metabolizmanın bozulması ile ortaya çıkar.
  • Artrit ve Engellilik: Bu hastalık vücut derisinin ve eklemlerinin, vücut içerisinde sağlıklı olan dokulara saldırması ile oluşan otoimmün bozukluktur. Eklemlerin etkilenmesine neden olur.
  • Akut Pankreatit: Bu hastalık obeziteye bağlı olarak aniden oluşan pankreas iltihabıdır. Pankreas hücreleri hasar görür.
  • Alkolden bağımsız şekilde gelişen karaciğer yağlanması: Karaciğer yağlanmasının temel nedeni alkol olarak görülse de fazla yağlı beslenme ve aşırı beslenme de karaciğerin yağlanarak büyümesine neden olur.
  • Pulmoner Komplikasyonlar: Pulmoner komplikayonlar atelektazi, pnömoni, ARDS ve Frenik sinir hasarı gibi çeşitli kalp hastalıklarıdır.
  • Nefes Darlığı: Fazla kilo miktarı kişilerin vücuduna oluşturduğu baskıdan kaynaklı kişilerin hareket ederken çok daha çaba göstermesine neden olur. Bu nedenle obez kişiler günlük hareketleri yaparken dahi nefes darlığı ile karşılaşabilir.
  • Terleme: Obez bir kişinin vücudu kişinin normal fonksiyonlarını devam ettirebilmek için normal bir kişinin bedenine göre çok daha fazla çaba gösterir. Tiroid bezlerinin hızlı çalışması, aşırı kiloluluk, kalp hastalıklar ve diyabet bir araya gelerek kişini terleme miktarını artırır.
  • Horlama: Obezite olan kişinin boyun bölgesindeki yağlanma miktarı fazladır. Bu yağlanma uyurken kişinin solunum yolunu daraltır ve kişi daha çok horlar.
  • Fiziksel Aktivite Yapmakta Zorluk: Aşırı kilo ile kişilerin fiziksel olarak yapabilecekleri gittikçe azalır. İleri derece obeziteye sahip olan bir birey vücuduna eklenen ağırlıktan kaynaklı yürüme becerisini dahi kaybedebilir.
  • Yorgun Hissetme: Obez bir kişinin bedeni kişinin yaşam fonksiyonlarını sağlamak için çok daha fazla çalışmak zorundadır. Bunun yanında kişiler uyku konusunda da başarılı olamadıkları için genellikle yorgun hissetmeleri kaçınılmazdır.
  • Eklem Ve Sırt Ağrısı: Fazla kilonun bedende en çok etkilediği yer eklemler ve sırttır. Hareketlerde tüm yükü taşıyan eklemler ve sırt fazla kilodan kaynaklı ağrımaya başlar.
  • Özgüven Düşüklüğü: Obeziteye sahip olan bir kişi hem hareketlerinin yetersiz olması hem de sosyal hayattan kopması nedeni ile kendine bir çaresizliği benimser. Güzellik algılarına uymayan bedeni düşük özgüven ve benlik saygısına neden olur.
  • Reflü: Yapılan çalışmalarda obez hastalarının %40’ının obeziteye bağlı reflüye sahip olduğu görülmüştür. Reflünün temel nedenlerinden biri yemek borusundaki hareket bozukluğudur.

Obezite Vücudu Nasıl Etkiler?

Obezite kişilerin vücudunu en küçük noktaya kadar etkiler. Öyle ki obezite şiddetine bağlı olarak kişilerin yaşamı 3 ila 10 yıl arasında azalır. Kişilerin birden çok hastalığa sebep olması vücudun yaşam süresini kısaltır.

Obzite ve aşırı kilolu bir bedene sahip olmanın Avrupa’da gerçekleşen her 13 ölümden en az 1’inin nedenine katkıda bulunduğu tahmin ediliyor.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top