Obezite Çeşitleri ve sınıflandırmaları

Obezite Çeşitleri

Kişiler genetik yatkınlık, metabolizmasal problemler ya da kötü beslenme alışkanlıkları nedeni ile obezite ile karşılaşabilir. Temelde kişilerin BMI değeri hesaplanır ve buna yönelik obezitenin hangi evresinde olunduğu anlaşılır. Abdominal (Merkezi,Android), Jinoid, Karışık Tip , Cushingoid, Beyin (Hipofiz, Diensefalik) , Hipogenital (Hadukoid), Odak (Lipomatöz), Süngerimsi, Canavar, Sindirimsel ve Endokrin obezite çeşitleridir.

Obezite Hangi BMI Değerleri İçin Kabul Edilir?

BMI değeri boyun karesinin kiloya bölünmesi ile ortaya çıkar. İdeal kilo oranının hesaplanmasına da yardımcı olan bir uygulamadır. Yapılan hesaplama sonucunda sağlıklı bir bireyde olması gereken değer 18 ile 25 arasında olmalıdır.

Hangi BMI değerleri obezitedir;

  • Kişi 25 ila 30 BMI değerine sahipse ön obezite olarak adlandırılır. Bu kişilerin kilo düzenlemesi ve diyet uygulaması yapmamaları durumunda obezite ile karşılaşmaları mümkündür.
  • Eğer BMI yani VKİ oranınız 30 ile 25 arasında ise obezite 1. Seviye olarak kabul edilirsiniz.
  • VKİ değeriniz 30 ila 35 arasında ise Seviye olarak değerlendirilir. Ancak bu değer 40’a kadar uzayabilir.
  • Eğer hem fazla kiloya bağlı sağlık problemleriniz hem de VKI 40’dan fazla değeriniz varsa obezite 3. Seviye

Abdominal Ya Da Merkezi Obezite

Obezite çeşitleri arasında sıklıkla karşılaşılan obezite türüdür. Bu türün en önemli farklı yağın karın bölgesinde toplanmasının yanında omuzlarda ve göğüste de birikmesidir. Kişinin vücudu elmaya benzer bir görüntü almaya başlar. Erkeklerde daha sık görülen bir türdür. Bu nedenle erkek ya da android olarak adlandırılır.

Kadınlarda daha az görülmesine rağmen oluşamaması gibi bir ihtimali bulunmaz. Eğer kadınlarda abdominal ya da merkezi obezite görülürse hormonlarda dengesizlik nedeniyle meydana gelmiş olabilir.

Erkeklerde karın çevresi 1 metreye, kadınlarda 85 cm’ye ulaşırsa obezite türü olarak merkezi obezite teşhisi konulur.

  • Merkezi obezite sıklıkla karşılaşılsa da vücut için son derece olumsuz bir etki içerdiğinin farkında olmak gerekir.
  • Başlangıç aşamalarından itibaren az miktardaki kilo alımında dahi bu tehlike giderek artmaya başlar.
  • Karın ön duvarında yağ birikmesi ile kendini gösteren bu obezite hareket kabiliyetinin azalmasına neden olur.
  • Kişi üşengeç bir ruh haline bürünür. En ufak bir aktivite yapmak bile istemez.
  • Ayrıca bağırsakları olumsuz yönde etkiler ve iç karında baskı sağlar. Dışkıda koku problemi ortaya çıkar. Çünkü bağırsaktaki bakteri düzeni bozulmuştur.

Bu obezite türü ile karşılaşan kişilerde kalp, akciğer, pankreas, hipertansiton, tip 2 diyabet, bağırsakların işlevini yitirmesi gibi sağlık sorunları kendini gösterir. Sıklıkla 40 ila 60 yaş arasında görülen bu obezite kişide felçlik dahi oluşturabilir.

Jinoid Tipi Obezite

Jinoid tipi obezite de sıklıkla kadınlarda karşılaşılan bir obezite türüdür. Armut vücut olarak adlandırılan, yağların bel ve kalça bölgesinde toplanmasıdır. Kişinin vücudu dışarıdan bakıldığında armut biçimine benzer.

Bu obezite tipi abdominal obezite kadar riskli değildir. Çünkü genel olarak yağ birikmesi vücudun alt bölümündedir ve iç organlar bu yağlanmadan etkilenmez. Yağlanma temel olarak deri altındadır, ortadan kaldırılması çok daha kolaydır.

Karışık Tip Obezite

Karışık tip obezite içerisinde yağlanma vücudun her yerinde görülebilir. Özellikle uyluklar, karın bölgesi, omuz bölgesi, göğüs ve kalçalarda yağlanma olur. Genellikle ergenlik dönemindeki sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile 14 ila 20 yaş aralığında görülür.

Bu obezite türü risklidir; çünkü hem kişinin hareketi büyük ölçüde azalır hem de iç organlar yağlanmadan etkilenir. Kişinin genç dönemindeki bu hastalığı ileride kalıcı sağlık sorunları oluşturabilir.

Cushingoid Obezite

Cushingoid obezite normal obezite türlerinden farklı olarak hipotalamus – hipofiz – adrenal sistemdeki bozukluktan kaynaklanır. En temel nedeni hipofiz adenomudur. Bu durum bağışıklık bozukluklarının tedavisinde kullanılan uzun süreli ilaçlardan kaynaklanabilir.

Bu obezite türünde yağlanma seçili bölgelerdedir. Özellikle yüzde, omuzlarda, göğüste, karında ve sırtta yağlanma görülür. Diğer uzuvlar ise incedir. Bu nedenle kişilerde ilginç bir vücut görünümü oluşur.

Bu obezite türü de risklidir; çünkü kişide yüksek kan basıncı, hiperkortizolizme, osteoporoz ve diyabet 2 hastalığı görülebilir.

Beyin (Hipofiz, Diensefalik) Obezite

Beyinde bulunan hipofiz bezinin çalışmasında yaşanan problemlerinde beyin (hipofiz / diensefalik) obezite görülür. Burada temel neden beyinde tümör, travma, zehirlenme ya da enfeksiyon yaşanmasıdır.

Beyinde yaşanan bu bozukluk nedeni ile kişilerdeki tokluk ve açıklık hissi ortadan kalkar. Kişi acıktığını ya da doyduğunu bilmediği için sürekli yemek yeme eğiliminde olur.

Bu obezite türünde yağlanma göğüs, karın, uyluk ve kasık bölgelerindedir. Ayrıca kişilerde zeka azalması ve duyuların kaybedilmesi de görülebilir.

Hipogenital Ya Da Hadukoid Obezite

Hipogenital ya da hadukoid obezite erkeklerde görülen bir obezite türüdür. Eğer erkeklerin testosteron hormonu eksik ise bu obezite türü kendini gösterecektir. Özellikle göğüs ucunda ve uylukta yağ birikiminin görülmesi bu obezite tanısının konulmasına yardımcıdır.

Bu tip birincil ve ikincil cinsel özelliklerin az gelişmesine de neden olur. Eğer kişide yüzde kıllanma, kalın ses ya da hipogenitalizm görülmezse, bu obezite türüne işaret eder.

Odak Ya Da Lipomatöz

Odak ya da lipomatöz olarak adlandırılan bu obezite yağdan kaynaklı oluşmaz. Daha çok kişinin çok sayıda iyi huylu tümöre ve lipomlara sahip olmasına bağlıdır. Deri altında bulunan bu etkenler kişilerde obezite oluşumuna neden olur.

Bu obezite türü her cinsiyetten ya da yaştan kişide görülebilir. Temel nedenin genetik olduğu düşüncesi yaygındır.

Süngerimsi Obezite

Süngerimsi obezite adından da anlaşılabileceği gibi kişilerin kaslarında sıvı tutulması ile yağlanmanın artmasını sağlayan obezitedir. Bu obezite türünün en temel nedeni lenfatik damarların, damarların patolojisinde bozukluktur. Ayrıca kişilerin kalp yetmezliğine sahip olması da bu durumu tetikler.

Bu obezite türünde yağlanma vücudun her yerinde görülebilir. Temel neden ortadan kaldırıldığında obezitenin de ortadan kalkması muhtemeldir.

Canavar Obezite

Canavar obezite olması gereken ağırlığın iki katı aşılması durumunda 4. Seviyedeki obezite türüdür. Bu obezite türünde yağ vücudun her yerinde büyük miktarlarda birikir. Kişinin üzerinde o kadar çok yağ birikir ki bu yağlar sarkık bir görünüm oluşturur.

Kişinin hareketlerini engellemesinin yanında sağlığına büyük derecede risk oluşturur. Bu nedenle altında yatan sebebin bulunması ve kişinin hızla kilo vermesi sağlanmalıdır.

Adının canavar olmasının nedeni kişilerin devasa gözükmesi ve obezite etkisinin canavar gibi olmasıdır. Bu obeziteye sahip kişiler genelde pulmoner kalp hastalığından ölür.

Diyet ve kilo verme ile başlayan tedavi sürecinde çeşitli mide küçültme ameliyatları da uygulanır. Kişinin hızla kilo vermesi sağlanarak tüm bu etkenler oradan kaldırılabilir.

Sindirimsel Anayasal Obezite

Sindirimsel anayasal obezite türünün en temel nedeni kişinin iştahının yüksek olması ve kötü beslenme alışkanlıklarına sahip olmasıdır. Yüksek kalorili tatlıların sık tüketilmesi ve günlük alınan kalori miktarının çok fazla olması durumunda karşılaşılır. Genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha çok rastlanır. Bir diğer sık rastlanan grup ise 40 yaşından büyük kişilerdir.

Alkol, düzensiz beslenme, fazla öğüne sahip olma en temel başlangıç belirtileridir. Yağlanma kişinin yatkın olduğu alandan tüm vücuda doğru genişler.

Endokrin Obezite

Endokrin obezite hormonlardan kaynaklı gelişen obezite türüdür. Pankreas, troid, hipofiz ve gonadlar işlev bozukluğu vücutta beslenmeyi ve emilimi etkiler. Bu durumda kişilerde kilo alma ve yağlanma görülür.

Endokrin hastalığının ortadan kaldırılması durumunda kişi eski sağlığına ulaşabilir. Yapılan muayene sonucunda genellikle bu obezite çeşidi kolaylıkla anlaşılır ve tanısı konur.

Siz veya yakınlarınızdan birinin yukarıdaki obezite çeşitlerinden birinden muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız lütfen teşhis ve tedavi için bize ulaşınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top