Mide Kelepçesi

 Mide kelepçesi, kilo vermek isteyen kişinin midesinin üst bölümüne yerleştiren ve mide girişini küçülten bir kelepçe (bant) takılmasıdır. Bu işlem sonucunda kişinin midesi belirli oranda küçülür. Ayrıca iştah hormonlarını salgılayan midenin üst bölümü ise baskılanarak kişinin yeme isteğinin azaltılması sağlanır.

Takılan kelepçe ayarlanabilir ya da sabit boylarda olabilir. Bu sayede ameliyat sırasında doktor kelepçeyi takar ve kişinin ortalama beslenme ihtiyacını karşılayacak büyüklükte bir mide boyutu bırakır. Bu işlem sonucunda kişi artık daha küçük porsiyonlar ile kolaylıkla doyabilir.

Mide Kelepçesi Nasıl Takılır?

Mide kelepçesinin takılması için laparoskopi tekniği uygulanır. Bu teknikte öncelikle kişi genel anestezi ile uyutulur. Kişinin karnına cihazların geçebileceği küçük kesikler açılır. Bu kesiklerin içerisinden cihazlar yerleştirilir.

Cihazlar ile beraber doktor midenin üst bölümüne bant yardımı ile küçük bir kese oluşturulur. Böylece bant midenin altına geçen yiyecekleri yavaşlatır ve daha kolay doymanızı sağlar. Bandın yerleştirilmesi ve ayarlanmasının ardından ameliyat tamamlanır.

Mide Kelepçesi Fiyatları

Mide kelepçesi diğer obezite cerrahisi uygulamalarının yanında kolay bir prosedüre sahip olduğu için fiyatı da bir miktar o ameliyatlara göre uygundur. Yurt dışında bu işlem için belirlenmiş ortalama ücret 4.000 dolar ve 8.000 dolar arasındadır. Ülkemizde ise mide kelepçesi artık uygulanmamaktadır. Alternatif yollar için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Mide Kelepçesi Kimler İçin Uygundur?

Mide kelepçesi uygulaması için tercih edilen hastalarda beklenen kriterler şunlardır;

  • Kişi daha önce farklı cerrahi olmayan kilo verme yöntemlerini denemiş ve bu konuda başarısız olmuş olmalıdır.
  • Kişinin vücut kitle indeksi 40’tan fazla olmalıdır. Eğer kişinin BMI değeri 30 ile 40 arasında ise var olan diğer hastalıklarına bakılır. Kişinin kiloya bağlı olarak kalp, tansiyon ya da şeker hastalıkları olması beklenir.
  • Kişinin kilo vermek ve hayatında sağlıklı bir değişiklik yapmak istemesi önemlidir.
  • Ameliyat olmak isteyen kişinin hem bedenen hem de ruhen ameliyat ve değişim için uygun olması gerekir.

Mide Kelepçesi Sonrası Beslenme

Mide ameliyatlarının ardından kişilerin beslenmesine dikkat etmesi prosedürün işe yaraması adına önemlidir.

  • Ameliyatın ardından ilk 1 hafta kişi sıvı gıdalar ile beslenmelidir. Su, süt, alkolsüz ve kafeinsiz içecekler ile bol bol sıvı tüketilmelidir.
  • İkinci haftadan itibaren kişiler sıvı hale getirilmiş katı yiyecekleri tüketebilir. Çorbalar ya da baharatsız yiyeceklerden elde edilmiş sıvı kıvamdaki yiyecekler yenebilir.
  • Üçüncü haftadan itibaren ise kişiler çok küçük parçalara ayrılmış katı yiyecekleri bolca çiğneyerek tüketebilir.
  • Beslenmenizde eski alışkanlıklarınızı geride bırakmanız gerekir. Sizin için belirlenmiş tek bir porsiyon miktarından fazla yemek yememelisiniz.
  • Gün içerisinde küçük öğünler şeklinde 5 – 6 kere atıştırma tarzında beslenmelisiniz. Aç kalarak birden yemek yemek doğru bir davranış olmaz.

Mide Kelepçesi Neden Artık Uygulanmıyor?

Mide kelepçesinin uygulanmasındaki temel neden kişilerin kilo vermesini sağlamaktır. Ancak kelepçe dışarıdan uygulanan bir cisim olduğu için farklı komplikasyonlara neden olur. Örneğin bandın kayması, kişinin ciddi reaksiyonlar ile karşılaşması durumunda kişi ciddi hasarlar alabilir.

Kişinin olumsuz durumlardan etkilenmesinin yanında bandın kayması dışında gevşemesi gibi durumlarla karşılaşmak çok sıktır. Bu durumda da gerçekleştirilen tedavi etkinliğini yitirir. Kelepçe kendini mideden atamadığı için de kişiler için ikinci bir ameliyat kaçınılmaz hale gelir.

Mide kelepçesinin kullanımı eski yıllarda oldukça yaygındı. Ancak günümüzde obezite cerrahisinin ilerlemesi ile farklı birçok bariatrik cerrahi türü bulundu. Tüm bu cerrahi türlerinin yanında kelepçe hem maliyetli hem de geçersiz bir hale geldi. Uzun dönem komplikasyonları nedeni ile de FDA tarafından onaylı bir işlem olmaktan çıkarıldı.

Doktorların birçoğu obezite için tüp mide, gastrik bypass ya da benzeri ameliyatları teşvik ediyor. Hem kalıcı olan hem de kişiye ciddi oranda kilo kaybı yaşatan bu yöntemler mide kelepçesinin yanında çok daha mantıklıdır.

Mide Kelepçesi Yan Etkileri

Mide kelepçesinin yan etkileri listesi oldukça uzundur. Tüm bu yan etkiler, ilgili alan ile gruplanabilir.

  • Bant ve bağlantılar noktasında oluşan yan etkiler: Bant kayması, bandın mide lümenine erozyonu, port sızıntısı ya da borunun bozulması, özofagus hareketsizliği, liman yeri ağrısı, bank içindeki sıvının enfeksiyonu, liman yer değiştirmesi şeklindedir.
  • Sindirim üzerinde oluşan yan etkiler: Bulantı ya da kusma, stoma tıkanıklığı, ishal, gastoözofageal reflü, disfaji, anormal dışkı ve kabızlık, divertiküloz görülebilir.
  • Bütün vücudu etkileyen yan etkiler: Karın ağrısı, enfeksiyon, can kaybı, göğüs ağrısı, kan pıhtısı, fıtık, ateş, asteni, insizyonel enfeksiyon, safra taşı, saç dökülmesi ve kesi ağrısı şeklindedir.
  • Bunların dışında alopesi, bant intoleransı, anormal iyileşme ve uygun kısıtlamamayı sürdürememe gibi yan etkileri de bulunuyor.

Dışarıdan bakıldığında son derece kolay görünen bu prosedür kullanım zorluğu ve ortaya çıkardığı geniş yan etkiler nedeni ile artık kullanılmıyor.

Fazla kilolarınız sağlığınızı riske atmaya başladıysa, alternatif kilo verme ameliyatları arasından size en uygun olanına karar vermek için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top