Kilo Verme Ameliyatından Sonra Porsiyon Kontrolünüzü Sağlayın

Kilo Verme Ameliyatından Sonra Porsiyon Kontrolünüzü Sağlayın!

Kilo verme ameliyatı geçiren veya henüz karar aşamasında olan herkesin en çok merak ettiği konulardan biri ameliyattan sonraki diyet değişimi, özellikle de porsiyonların nasıl olacağıdır. Bariatrik cerrahi temelde mide boyutunu küçülterek çalışır. Tüp mide ve gastrik bypass ameliyatlarından sonra beslenme kuralları benzer görünmekle birlikte, yapılan işlemin türüne göre kısıtlamalar değişmektedir.

Kilo verme ameliyatlarından sonra verilen diyet yönergelerine uymak besin eksikliklerini önlemek, kas dokusunu korumak ve sindirim sistemi sorunları yaşamamak adına oldukça önemlidir. Porsiyon boyutlarınıza uygun şekilde beslenerek kilo verme sürecinizi olumlu etkileyecek ve aynı zamanda midenizin tekrar büyümesini de önlemiş olacaksınız. Bu yazımızda, porsiyon kontrolünde nelere dikkat etmeniz gerektiğini detaylıca paylaşacağız.

Porsiyon Nedir?

Porsiyon herhangi bir zamanda yemeniz gereken besin miktarıdır. Beslenme programlarında ‘’servis ölçüsü ‘’ ve ‘’porsiyon ölçüsü’’  kavramları zaman zaman karışabilmektedir.

Servis ölçüsü, standart besin miktarını temsil eder. Paketli ürünlerdeki etiketlerin üzerinde yazan ve tipik olarak tüketilen miktar servis ölçüsüdür.

Porsiyon ölçüsü, sizin yemeyi seçtiğiniz / yemeniz gereken miktardır ve servis ölçüsünden daha az veya daha fazla olabilir.

Örneğin; yulaf ezmesi için paketin üzerindeki tarifte yazan 4 yemek kaşığı servis ölçüsüdür. Diyet listenizde ise 2 yemek kaşığı ile tarifi yapmanız yazıyorsa bu sizin porsiyon ölçünüzdür.

Sık karıştırılan bu iki kavram arasındaki fark diyet listelerinin işleyişini etkileyeceği için dikkat etmek önemlidir.

Porsiyon kontrolü nedir?

Kilo verme ameliyatlarından sonra doktorunuz ve beslenme uzmanınızdan sıklıkla duyacağınız bir diğer kavram ise porsiyon kontrolüdür. Özellikle bariatrik cerrahi sonrası diyet aşamalarını uygularken iyileşmekte olan midenizin zarar görmemesi adına size verilen porsiyon ölçülerine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bariatrik cerrahiden sonra doğru porsiyon miktarı kişinin cinsiyetine, yaşına, aktivite düzeyine bağlı olarak değişmektedir. Bunu sizin için en doğru şekilde belirleyecek olan kişiler beslenme uzmanlarıdır. Etkili bir şekilde kilo vermek ve mevcut kiloyu korumak için porsiyon kontrolüne uymak önemlidir.

Ameliyat sonrası yaşam tarzı değişikliğinizin bir parçası olması gereken porsiyon kontrolü sayesinde aşırı ve yanlış gıdaları yemenize engel olarak sağlıklı bir beslenme planına sadık kalmanızı

Porsiyonlar nasıl belirlenir?

Bariatrik cerrahiden sonra besin gruplarını ayrı ayrı porsiyonlamak önemlidir. Proteinler ameliyat sonrası en çok dikkat etmeniz gereken besin grubunu oluşturur. Sebzeler düşük kalorileri ve yüksek miktarda vitamin –mineral ve antioksidan içerikleri sayesinde diyetinizin bir diğer önemli bileşenidir. Karbonhidratlar ise porsiyon kontrolünün en zor yapıldığı besin grubudur. Fazla miktarda ve yanlış karbonhidrat seçimleri yoğun kalori içerikleri nedeniyle tekrar kilo alımına sebep olabilir.

Bariatrik cerrahiden sonra mide kapasitesi kişiden kişiye farklılık gösterebilse de genel olarak yiyecekler 85-170 gram arasında sınırlandırılır. Öğünlerinizde daima ilk olarak proteinli besinleri tüketmelisiniz.

Sizin için uygun porsiyon miktarlarını beslenme uzmanınızla görüşerek belirlemelisiniz.


Bariatrik Cerrahiden Sonra Porsiyon Kontrolünü Sağlamanın 7 yolu!

Daha küçük tabaklar kullanın: Büyük tabaklarda normal bir porsiyon gözünüze daha az görünecek ve bu da yetersiz yediğiniz hissine kapılmanıza neden olacaktır. Küçük tabak ve kâseler kullanmak porsiyon kontrolünüzü sağlamak için size yardımcı olacak ve aynı zamanda göz doygunluğu da sağlamış olur.

Mutfak terazisi kullanın: Listelerinizde size verilen miktarları en net haliyle ölçmek için mutfak tartısı veya ölçü kapları kullanabilirsiniz. Porsiyon boyutlarının nasıl göründüğüne dair bir fikir edinmek için yiyecekleri düzenli olarak ölçün.

Tabaklarınızın ölçülerini öğrenin: Mutfak terazisi ile sürekli ölçüm yapmak istemiyorsanız sık kullanacağınız tabakların ortalama olarak kaç gram aldığını belirleyin.

Yemeğinizi paylaşın: Restoranlarda size servis edilen yemekler genellikle normal porsiyonlardan oldukça büyüktür. Tabağınızın tamamını bitirmeye çalışmak yerine yanınızdaki ile paylaşabilir veya artan yemeği paket olarak isteyebilirsiniz.

Tabağınızı bölümlere ayırın: Bariatrik cerrahiden sonra tabağınızın %50’lik kısmı yani yarısı kaliteli protein kaynaklarından %30 ‘ı vitamin ve mineralce zengin sebze-meyvelerden, geri kalan kısmı ise lif içeriği yüksek kompleks karbonhidratlardan oluşmalıdır.

Yemek için zaman ayırın: Yemek yerken TV izlemek, telefon ve tablette vakit geçirmek dikkatinizin dağılmasına neden olacağı için yediğiniz miktarı anlamanıza engel olarak daha fazla yemenize neden olabilir.            

Yavaş yiyin: Hızlı yemek yeme, kilo alımının sebeplerinden biridir. Hızlı yemek yediğinizde vücudunuzun doyduğunu hissetmesi için yeterli zamanı olmaz, bu da daha fazla miktarda yemek yemeye sebep olur. Özellikle mide ameliyatlarından sonra mola vererek ve yavaş çiğnemeler yaparak yemek, sindirim sorunlarını önlemekle birlikte yeme alışkanlığı geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bu sayede porsiyonlarınızı daha iyi ayarlayarak uzun vadede kilo kontrolü sağlayacaksınız.

Buz kalıpları kullanın: Özellikle diyetinizin sıvı ve püre aşamasındayken yiyeceklerinizi toplu şekilde pişirdikten sonra ölçerek buz kalıplarında saklayıp kolay bir şekilde porsiyonlayabilirsiniz.

Scroll to Top